Loža Perun Ordo Templi Orientis

Trozub kao ratničko oružje

Trozub je specijalno ratničko oružje starih ratnika. Korištenje tog oružja zahtijevala je izvjesnu vještinu, i bila je u daleko rjeđoj uporabi od ostalih oružja tipa mač ili koplje. Od materijalnih dokaza ostaje nam tek pokoji primjerak starih kovanih trozuba. Ipak postoji dovoljno dokaza za njegovo korištenje u slikama i opisima starih ratnika i božanstava.

 

Retarius je naziv za rimskog gladijatora koji u borbama koristi trozub i mrežu. On je bio lagano oklopljen samo sa štitnikom lijevog ramena i vrata, kako bi bio dovoljno pokretljiv za baratanje trozubom i mrežom. To ukazuje na brzinu i pokretljivost na što se takav ratnik morao oslanjati, da bi bio ravnopravan sporijim no teže oklopljenim tipovima gladijatora. Rimski borbeni trozub bio je sačinjen od 3 šiljka bez oštrica.

 

Drugi povijesni prikaz trozuba kao ratničkog oružja dolazi iz područja drevne Indije. Ratnička božanstva kao Rudra, Šiva i Durga prikazivani su držeći trozub. Za razliku od rimskog tipa trozuba, Indijski tip ima oštrice na stranama.

 

Iako postoje mnogi dizajni trozuba, mnogi od tih tipova prikazuju greške ili kao posljedica umjetničkog izražaja ili ne razumijevanja borbenih tehnika hladnim oružjem. Nešto što liči kao dobar trik može biti i mana. Zub koji je tipičan pri ribolovnim alatima, predstavlja veliku opasnost za borca, jer ako i uhvati trozubom recimo mač, taj mač može zahvatiti zub i ne dopustiti borcu da dalje koristi trozub. Slično tome postoji dosta česti prikaz zakrivljenosti krakova trozuba prema nazad. Slična opasnost od onesposobljavanja trozuba dolazi kada je isti blokiran sa donje strane.

 

Upotrebljivi trozub mora biti u skladu sa pravilima dizajniranja borbenog naoružanja. Samo takav može biti od praktične koristi borcu. Isto tako svaki pokret trozubom mora imati svoju svrhu i svaki njegov dio mora biti usmjeren ka pobjedi u borbi. Trozub naše lože odgovara tom opisu.

 

Njegova tri vrha zadužena su za probadanje, oštri vanjski bridovi za sječenje, a oštri bridovi na stražnjim stranama za odsijecanje. On nema zubi ili elemenata zakrivljenih u nazad tako da je njegovo izvlačenje iz blokova jednostavno.

Možda će vas još zanimati