Loža Perun Ordo Templi Orientis

Stvaranje magičkih entiteta

by Archaeus

Stvaranje magičkih entiteta je ono što se u magičkom žargonu naziva evokacija. Tradicionalno se evokacija odnosi na svjesno uspostavljanje odnosa sa silinama koje već postoje no to je samo pitanje definicije. Nikada nisam bio sklon tuđim ritualima ni tuđim entitetima tako da mi definicija i praksa koja slijedi mnogo više odgovara.

Stvaranje entiteta je prirodan čin, svi smo ih tokom svojeg života stvorili barem nekoliko – uglavnom nesvjesno. Svjesno stvaranje zahtjeva veliku dozu iskrenosti prema samom sebi te određeni stupanj kreativnosti i moći koncentracije.

Ovaj esej zamišljen je kao praktična uputa u stvaranje magičkih entiteta, stoga ćemo se baviti isključivo praksom. Kompletnu praksu podijelio sam u nekoliko točaka koje progresivno vode ka samom činu stvaranja magičkog entiteta. Svaka od ovih točaka je važna i treba ih shvatiti ozbiljno, osobito prve dvije.

 

1.      Introspekcija - Zašto želimo stvoriti entitet?

 

Ovo je osnovno pitanje na koje trebamo potražiti odgovor. Želja da kontroliramo neki aspekt svoje osobnosti ili okoline koje nas okružuje često je samo površinski motiv.

 

Dakle, prvi dio procesa je jasno definiranje naših želja i ciljeva zbog kojih smo se odlučili na ovaj rad. Meditacija na naše motive često će otkriti skrivene strahove, komplekse i želje koje leže u pozadini onog što smo smatrali glavnim motivom. U ovom dijelu procesa, osim meditacije, od velike koristi bit će i divinacije. Često se događa da otkrijete da rješenje leži u otklanjanju nekog kompleksa ili sumnje te da stvaranje entiteta uopće nije potrebno.

 

Pošto je ovo možda najvažnija točka cijelog procesa evo nekoliko pitanja na koja treba potražiti odgovore kroz meditacije i divinacije:

 

 • Koji rezultat očekujem od ovog rada i zašto?
 • Koje su moguće pozitivne promjene u meni?
 • Koje su moguće negativne promjene u meni?
 • Koje su moguće pozitivne promjene u mojoj okolini?
 • Koje su moguće negativne promjene u mojoj okolini?
 • Unutarnji faktori koji mogu umanjiti uspješnost operacije
 • Vanjski faktori koji mogu umanjiti uspješnost operacije
 • Postoji li drugi način na koji mogu ostvariti željeni cilj?

Odgovore na ova pitanja zapišite, dobro ih analizirajte, zamišljajte situacije i kako se osjećate u tim situacijama. Kada je cijeli popis jasan u vašem umu ostavite ga na dan ili dva, nakon toga ponovo prođite kroz cijeli popis i provjerite jeste li nešto propustili, jesu li se osjećaji promijenili i želite li nastaviti ovaj rad.2.      Planiranje entiteta


Ako ste prvu točku odradili kako treba, ovaj dio će biti lagan i vjerojatno zabavan. U ovom dijelu stvarate DNA entiteta. Evo stvari koje moramo definirati, redosljed je prilično bitan:

 

 1.  Sfera utjecaja

  Ovdje odredite u kojoj sferi će entitet djelovati (npr. posao, zaštita, inspiracija, ljubav...). Definiranje sfere utjecaja pomoći će vam pri odabiru potrebnih elemenata/planeta i ostalih korespodnecija.

 2. Glavni zadatak
  Ovdje definirajte glavni zadatak što je moguće jednostavnije (npr. zaštititi prostor od svih negativnih utjecaja, vidljivih i nevidljivih)

 3. Specifični zadaci

  Ovdje definirajte specifične zadatke (npr. izazivanje straha kod nasrtljivaca, skrivanje prostora od policije, izbjegavanje vremenskih nepogoda, itd.)

 4. Ime i sigil

  Ovdje počinjete sa izgradnjom vanjske pojavnosti, vaš entitet mora imati ime i potpis. Ovo možete dobiti premještanjem slova  iz rečenice kojom ste definirali glavni zadatak ili kombinacijom naziva i simbola potrebnih silina (npr. ZAŠTITA PROSTORA = Sotish Zar)

 5. Moći i način djelovanja

  Ovdje definirate koje će vaš entitet imati moći i na koji će ih način koristiti. Pogledajte nekoliko popularnih serija ili filmova sa superherojima i vrlo lako ćete pronaći što vam ovdje treba. Moći i način djelovanja trebaju biti u skladu sa zadacima entiteta.

 6. Izgled

  Ovdje možete biti vrlo kreativni. Koristite oblike i boje u skladu sa sferom utjecaja i glavnim zadatkom, uključite moći koje ste naveli u točki ranije (npr. crvene oči i rogovi koji se pojavljuju u mraku i izazivaju strah, krila ili plašt koji prekriva prostor i čini ga nevidljivim, itd..)

 7. Materijalna osnova

  Ovo može biti bilo što, a najbolje bi bilo da je na neki način u skladu sa prirodom vašeg entiteta (npr. gargoyle ili kip zmaja na ulazu u dvorište). Na materijalnu osnovu treba iscrtati sigil entiteta. Ukoliko je materijalna osnova otvorena pogledima bolje bi bilo da je sigil skriven (npr. ucrtan u podnožju kipa ili uklopljen u dizajn tako da nije vidljiv).

 8. Način hranjenja

  Važno je unaprijed planirati kako će se entitet hraniti. Kao astralnom biću potrebna mu je energija, to može dobivati iz raznih izvora (npr. ostavljanjem hrane, paljenjem mirisa ili jednostavnim slanjem energije putem vizualizacije, itd.).  Stvaranjem entiteta preuzimate određenu odgovornost, pametno je programirati način hranjenja u skladu sa glavnim zadatkom (npr. entitet se može hraniti strahom osobe koju je otjerao).

 9. Način komunikacije

  Ovdje treba definirati kako ćete pozivati i način na koji ćete komunicirati sa svojim entitetom. To može biti evokacija entiteta u trokut, jednostavno upućivanje zahtjeva njegovoj materijalnoj osnovi, koncentracija na sigil, ili bilo što drugo.

 10. Životni vijek
  Mudro je unaprijed odrediti životni vijek ili rok trajanja entiteta.To uglavnom ovisi o namjeni entiteta, no ipak to treba unaprijed odrediti. Ovo može biti jednostavno definirano kroz objavu namjere u samom ritualu (npr. Moja je volja da stvorim biće koje će čuvati ovaj prostor sve dok svi nametljivci ne budu otjerani ili dok ne odlučim da mi njegove usluge više nisu potrebne.). Nakon isteka roka materijalnu osnovu treba uništiti, a astralni entitet absorbirati u sebe ili rastvoriti u praznini.

 

Sve ove točke treba definirati vrlo jasno, bez ikakvih dvosmislenosti i sumnji. Ako se takve stvari pojave njih treba razriješiti prije nego se nastavi sa radom. Nakon što ste odredili sferu utjecaja te glavne i specifične zadatke lako ćete osmisliti ime i izgled svog entiteta. Možete se poslužiti kabalom, nekim drugim sistemom korespodencija ili jednostavno vlastitom intuicijom. Budite kreativni, ali dosljedni. Kada ste osmislili ime, izgled i moći entiteta vizualizirajte situacije u kojima entitet obavlja svoje zadatke i osjetite zadovoljstvo koje  iz toga dobivate.

Nakon što ste ovo odradili ostavite sve na dan ili dva, tada ponovo prođite kroz svoju listu. Uvjerite se da nemate nikakvih sumnji i nejasnoća prije nego krenete dalje.

 

3.      Stvaranje/rađanje entiteta


Prethodne točke već su stvorile astralnu matricu vašeg entiteta, no potrebno je uložiti dodatni napor i dovršiti proces. Ovo može biti jednostavno ili komplicirano, ovisi o vašem načinu rada.

Moj prijedlog je slijedeći:

Točke 1. i 2. treba ponavljati barem tjedan dana, dok sve sumnje nisu otklonjene i dok sve ne postane kristalno jasno u vašem umu.

Paralelno s točkama 1. i 2. treba povećati energiju i profiniti Svjetlosno Tijelo (ovo uključuje svakodnevno izvođenje tjerajućih rituala i praksu Srednjeg Stuba ili neke od istočnjačkih praksi cirkulacije Svjetlosti). Urediti prehranu, smanjiti unošenje toksina i redovne fizičke vježbe su veliki plus no nisu uvjet.

Ukoliko ste vješti u astrologiji izračunom možete odrediti dan za stvaranje svojeg entiteta, u skladu s namjenom i sferom utjecaja.

Isto tako, pri definiranju sfere utjecaja, zadataka i moći otkrit ćete koje elemente/planete možete korisititi  u svojim prizivanjima – ako se uopće odlučite raditi na taj način.

 

 

SKICA RITUALA:

 1. MTRP i MTRH
 2. Pročišćenje prostora Vodom i posvećenje prostora Vatrom
 3. Pročišćenje i posvećenje materijalne osnove (također Vodom i Vatrom)
 4. Objava namjere čitave operacije
 5. Prizivanje silina elemenata/planeta potrebnih u operaciji
 6. Čin stvaranja *
 7. Instrukcije entitetu
 8. Zatvaranje i otpuštanje svih silina

Ovo je skica rituala koja slijedi neku tradicionalnu strukturu. Oni koji se odluče na takav način rada vjerojatno su već upoznati sa načinom pročišćenja, posvećenja i prizivanjem silina. 


*  Točka 6 (Čin stvaranja) - evo nekoliko načina:


 • vjerojatno najčešći način je masturbacija ili seksualni čin uz koncentraciju na sigil u toku orgazma, mantranje imena ili vizualizaciju forme entiteta. Po završetku čina fluidi se nanose na materijalnu osnovu.
 •  jedan od načina je postavljanje ruku na materijanu osnovu uz mantranje imena i vizualizaciju forme entiteta
 •  isto tako moguće je koristiti vizualizaciju forme entiteta i dah koji se usmjerava na materijalnu osnovu („udahnuti život“)

Postoji još mnogo načina putem kojeg možete prijenijeti životnu silu i to je samo pitanje izbora. Ono što je neizmjerno važno je da ste prve dvije točke procesa odradili kako treba. Time ste stvorili astralnu matricu koja nosi pečat vaše volje i koju sada jednostavnim usmjeravanjem pažnje u trenutku „osnaženog zanosa“ možete ispuniti životnom silom.


Osim ugode, navike i navodne „čarolije“ seksualnih fluida postoji još jedan razlog zašto većina magičara pribjegava seksualnom načinu rada. Taj razlog je završetak, jer kako ćemo  znati da je čin stvaranja uspješno završen?

Završetak vas ne treba brinuti, ponavljajte svoju mantru /disanja i povećavajte koncentraciju i uživljavanja sve do trenutka kada osjetite da vam se „netko“ pridružio, ili dok ne padnete od iscrpljenosti.


Ritualni pristup je svakako pogodniji za sve one koji nemaju mnogo iskustva u meditaciji i razvijenu snažnu koncentraciju.  No ukoliko niste skloni ritualima, možete koristiti meditativni pistup.

Ono što je potrebno shvatiti je da prve dvije točke (Introspekcija i Planiranje entiteta) morate temeljito odraditi, dok treća točka samo zahtjeva da stvorenu matricu ispunite životnom silom.


Skraćeni pristup bio bi slijedeći:


 1. Čišćenje i centriranje (čišćenje prostora, tuširanje, meditacija na prazninu)
 2. Objavljivanje namjere
 3. Vizualizacija entiteta i njegovih aktivnosti uz stvaranje osjećaja dovršenja i zadovoljstva


UPOZORENJA:PRIMJERI IZ PRAKSE: